Lokale helligdage

Her i Spanien er der mange helligdage, og det er jo meget godt. Men det kan godt være lidt forvirrende, for der er både nationale, regionale og lokale helligdage. F.eks. havde Thomas fri d. 9. november, som er Madrids lokale helligdag til ære for Jomfruen af Almudena. Almudena er et almindeligt pigenavn i Spanien, men hentyder her til en statue af Jomfru Maria. Da Madrid blev erobret af araberne i 712, gemte de kristne blandt andet en statue af Jomfru Maria (som efter sigende stammer helt tilbage fra det første århundrede e.Kr.) i bymuren. Da Kong Alfonso VI generobrede byen, var der ingen, der vidste, hvor statuen blev gemt i muren, men den kom mirakuløst til syne for blandt andre kongen og El Cid under et optog langs bymuren d. 9. november 1085. Statuen fik efterfølgende sit navn Almudena efter det arabiske ord al-mudayna, som betyder kastel eller fæstning. Almudena lægger i øvrigt også navn til Madrids katedral, som ligger over for kongeslottet. Den blev indviet af Pave Johannes Paul II i 1993, men var først helt færdigbygget i 1999. Så havde de også bygget på den siden 1883 med lange pauser pga den spanske borgerkrig samt arkitektoniske og økonomiske problemer. Katedralen husede i 2004 Kronprins Felipes bryllup. Han blev 10 år senere konge og kan nu kalde sig Kong Felipe VI. Udefra ser katedralen meget traditionel ud, men jeg var meget overrasket over den indre dekorering. Jeg var så betaget (eller forvirret pga to snakkehoveder), at jeg ikke fik taget nogen billeder, da vi var der sidst. Det må komme senere.

Nå, men drengene havde ikke fri. Thomas og jeg benyttede os derfor af chancen for at spise en frokost i fred og ro. Vi tog til Patones de Arriba (øvre Patones), som er en by beliggende på en bjergskråning med huse og gader bygget af skifer. Den blev af praktiske årsager forladt i 1960'erne og flyttede ned til foden af bjerget, hvor den fik navnet Patones de Abajo (nedre Patones). Men siden Patones de Arriba i 1990'erne blev et yndet udflugtsmål for turister med interesse for både kultur og vandring, er der åbnet restauranter i mange af de gamle huse. Det er lidt spøjst, for de ligger side om side med andre huse, som er faldet helt sammen.






Drengene havde så til gengæld fri i tirsdags i anledningen af Alcobendas' lokale helligdag til ære for Jomfruen af fred, hvor Thomas ikke havde fri. Ja, det er et stort arbejde at være ferie- og turarrangør i vores familie.





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oliven i lange baner

Selskabsrejsen

Helligtrekonger