Opslag

Viser opslag fra januar, 2017

Kender I typen?

Billede
Må vi præsentere læsehesten og hans lærling: Vi har en rigtig læsehest i William. Han elsker at læse, og han ynder at gøre det hvor som helst og når som helst. Phillip ser naturligvis op til sin storebror, og glæden var derfor stor, da han efter sommeferien begyndte at læse rigtige bøger. "Nu er jeg ligesom William," udbrød han med stor begejstring. Så er det godt, at mor altid har bøger med i tasken. Som her hvor drengene tager en lille pause i legelandet. Det kan godt blive lidt for meget med al den larm og alle de piger til sådan en fødselsdagsfest for en pige på 4 år.

Lokale helligdage

Billede
Her i Spanien er der mange helligdage, og det er jo meget godt. Men det kan godt være lidt forvirrende, for der er både nationale, regionale og lokale helligdage. F.eks. havde Thomas fri d. 9. november, som er Madrids lokale helligdag til ære for Jomfruen af Almudena. Almudena er et almindeligt pigenavn i Spanien, men hentyder her til en statue af Jomfru Maria. Da Madrid blev erobret af araberne i 712, gemte de kristne blandt andet en statue af Jomfru Maria (som efter sigende stammer helt tilbage fra det første århundrede e.Kr.) i bymuren. Da Kong Alfonso VI generobrede byen, var der ingen, der vidste, hvor statuen blev gemt i muren, men den kom mirakuløst til syne for blandt andre kongen og El Cid under et optog langs bymuren d. 9. november 1085. Statuen fik efterfølgende sit navn Almudena efter det arabiske ord al-mudayna, som betyder kastel eller fæstning. Almudena lægger i øvrigt også navn til Madrids katedral, som ligger over for kongeslottet. Den blev indviet af Pave Johannes Pau

Ermita de San Frutos

Billede
Vi var blevet anbefalet at tage ud at se ørne i nationalparken Hoces del Río Duratón, som er Spaniens svar på Grand Canyon. Det viste sig at være gribbe, men hvad forstand har jeg på det. Der var i hvert fald nogle store fugle, og der var mange af dem. Jeg var nok mere interesseret i det flotte landskab med en flod, 100 meter høje kløfter og et kloster på toppen af en kløft midt i et af flodens skarpe sving. Klosteret er fra år 1100 og tilegnet San Frutos, som var en eremit, der holdt til på dette sted i det 8. århundrede. Mens vi var derude slog vejret om til regn og blæst, og vi endte med at løbe tilbage til bilen i en haglbyge. På turen hjem begyndte det endda at sne. Sikke en afslutning på dagen og efterårsferien.

Voksmuseum

Billede
Efterårsvejret kom også til Madrid, så på en kold og regnfuld lørdag tog vi på byens voksmuseum. Vi fik set voksfigurer af de kongelige og de kendte. Phillip er altid god for et billede med sit store idol, Cristiano, som han slet og ret kaldes her. Men der var også flotte udstillinger af kulturelle og historiske begivenheder i Spanien, som var interessante for et par tilflyttere som os. Desuden lærte vi, at Kong Felipe VI er noget højere, end vi troede. Vidste du, at han måler 197 cm? Vi undrede os over, hvorfor han og alle de andre voksfigurer af Spaniens konger bar en vædder om halsen. Det viste sig at være en ridderorden ved navn, Den gyldne Vlies eller Det gyldne Skind. Så lærte vi også det. William var modig og fik lavet en afstøbning af sin hånd i voks. Phillip holdt sig lidt på afstand denne gang. Måske han har samlet mod til sig næste gang. Hvis der bliver en næste gang.

Den store sneboldkamp

Billede
Lørdag havde vi en frokostaftale i Rascafría, som ligger i bjergene en times kørsel fra Madrid. Bynavnet indikerer, at der er koldt i den by, så det kunne godt være, at Phillip skulle have lyttet til sin mor og taget lange bukser på i stedet for shorts. Men når man er vild med fodbold, så kan man åbenbart ikke have andet på end fodboldtøj og -støvler. Men det kunne også være, at moren skulle have bedt både drengene og deres far om at tage vinterstøvler på. Det havde nemlig sneet om natten i bjergene, men det vidste vi ikke. Det skulle dog ikke forhindre dem i en god sneboldkamp. Og det skal lige siges, at det ikke var koldt, men der var nogen, der fik våde fødder.

Manzanares el Real

Billede
William har haft så mange lektier for, at vi ikke rigtig har haft tid til nogen udflugter, så efterårsferien skulle derfor bruges til noget fornuftigt. Vi tog en tur ud til Manzanares el Real, som er en lille by nord for Madrid med en velbevaret borg fra 1475. Det blev brugt som kulisse i filmen El Cid, hvis hovedperson er en spansk nationalhelt fra Burgos, hvor vi lige har været. I byen var der tilfældigvis et marked med boder og et par gamle forlystelser. Bemærk at karussellen fungerer ved hjælp af rugbrødsmotor.

Indiana Jones

Billede
Første november er allehelgensdag, hvilket er en helligdag i Spanien, og det er meget belejligt, når man nu er ude til halloween aftenen før og tigge en masse slik. Faktisk havde drengene fri hele ugen, da efterårsferien ligger i forbindelse med allehelgensdag. Vi tyvstartede derfor halloween med en fest på skolen inden ferien, hvor Phillip vandt præmien for bedste udklædning. Han var klædt ud som Indiana Jones og gav den gas med pisken. Photo credit: ICS

Alle veje fører til Burgos

Billede
Vi kører altid mod Burgos, når vi tager motorvejen hjem. Så i sidste weekend tog vi en tur til Burgos for at se, hvad det er for en by. Burgos er mest kendt for sin katedral, men byen viste sig at være både flottere og hyggeligere, end vi havde forventet. Byens centrum består udelukende af gågader, hvilket er meget praktisk, når man slæber rundt på to drenge, to løbehjul og en fodbold.

Real Madrid

Billede
Onsdag d. 4. januar var hele familien på Estadio Santiago Bernabéu, hvor Real Madrid mødte Sevilla i den første af to kampe om en plads i kvartfinalen i pokalturneringen Copa del Rey. Vi sad på første række med god udsigt til banen og de mange vagter. Phillip var ked af, at Ronaldo ikke spillede, men med en sejr på 3-0 var humøret i top alligevel. William var også med. Han havde pakket to bøger for at sikre sig god underholdning.

Julen varer længe

Billede
Efter 2. juledag er julen slut, og det er tid til at pakke julepynten sammen og gøre klar til at pynte op til fest nytårsaften. Men da  vi kom tilbage til Spanien, var julen på sit højeste. Det var lidt mærkeligt, når man nu syntes, at man allerede havde lagt julen bag sig. I Spanien får børnene ikke gaver af julemanden juleaften, men derimod af de tre vise mænd Helligtrekongersdag. Det er i øvrigt de tolv dage mellem Juledag og Helligtrekonger, der udgør de traditionelle tolv juledage, som vi efterhånden mest kender fra sangen af samme navn. Vi fejrede dagen om end ikke i så stor stil som de lokale. Drengene havde sat deres sutsko frem sammen med en kop mælk og et par småkager, og var glade for at høste endnu en gave her til morgen. Desuden fik vi kongekage (Rascón de Reyes), som er en wienerbrødskrans, der sælges i forskellige størrelser og variationer med eller uden fyld. Ligesom i risalamanden er der en overraskelse i kongekagen. Faktisk er der ikke mindre end to. Hvis man er heldi

Søndagstur

Billede
Når man sådan har fået ny bil, så skal den jo ud at køre langt. Thomas går på arbejde til fods, og jeg kører kun meget korte ture, så Thomas fik lov at køre os en tur op i bjergene nord for Madrid en søndag i september. Vi tog til La Granja de San Ildefonso, hvor der ligger et glaspusteri ved navn Real Fábrica de Cristales de La Granja. Som navnet antyder har glaspusteriet leveret glas til det spanske kongehus, der blandt andet har et slot i La Granja, som vi tidligere har besøgt. William havde talt meget om glaspusteri, så da vi opdagede, at der var et i La Granja, var det jo et oplagt at komme igen. Glaspusteriet var fint. Vi fik i hvert fald set, hvordan det bliver lavet, og så var William glad. Der var også et museum og en udstilling. Men vi tog hurtigt videre og stoppede på vej hjem i skoven, hvor der var en stor parkeringsplads fuld af biler. Det viste sig at være et dejligt udflugtsmål med skygge og koldt vand, hvilket godt kan være en mangelvare i Madrid i de varme sommermåne

Så kører det

Billede
Når man er bosiddende i udlandet, er der mange ting, der ikke er ligesom derhjemme. Blandt andet skal vi arbejde lidt mere for at få drengene ud at cykle. Det er ikke rigtigt en mulighed at cykle til skole her i Madrid. Manglende cykelstier og meget trafik er en dårlig kombi. Det var faktisk heller ikke hensigtsmæssigt at cykle i skole i Melbourne, men der var der i det mindste en rute på cirka seks km rundt om en søen, som vi benyttede os af til både at gå og cykle ture. Her må vi tage cyklerne med i bilen og køre hen til en park og cykle, når de bliver trætte af at køre rundt på boldbanen eller køre rundt i cirkler i den nærliggende park. Det viste sig dog at være lidt af et projekt at få drengene ud at cykle: Ny cykel til William (Phillip kunne heldigvis overtage Williams gamle) Nye cykelhjelme til dem begge Nyt cykelstativ til bilen Ny bil med anhængertræk til cykelstativet Vi havde en stationcar uden anhængertræk og ville ikke investere i et cykelstativ til den, da leas

Godt nytår

Billede
Godt nytår fra Madrid. Som I har bemærket, er der ikke sket så meget på bloggen her i efteråret. Men det er nu ikke, fordi der ikke er sket noget. Jeg har bare fået travlt med spansk fire gange om ugen, og har derfor ikke haft tid til at skrive. Mit nytårsforsæt må derfor være at blive bedre til at opdatere bloggen. Måske skulle jeg begynde med at føre den up to date? Her er et billede af Thomas' kransekage med chokoladebund. Drengene er ret vilde med den.